Hipnoza este o tehnica terapeutica in cadrul careia un psiholog sau un psihoterapeut specializat in hipnoza clinica face „sugestii de senzatii, comportamente si perceptii dorite” unei persoane care „se afla intr-o stare de relaxare si concentrare” (definitia Asociatiei Americane de Psihologie). In transa hipnotica se pot (re)invata anumite lucruri, intr-un mod mai rapid si mai eficient, dar aceasta procedura nu poate fi folosita in orice situatie si pentru orice client.
In transa hipnotica, specialistul poate determina disparitia ori ameliorarea unui simptom sau poate genera abilitati noi, astfel incat clientul sa detina mai multe instrumente cu ajutorul carora sa poata solutiona o anumita situatie.
Cele mai intalnite situatii in care poate fi folosita hipnoza clinica sunt fobiile, sindromul stresului post-traumatic, depresia, anxietatea.
In medicina, hipnoza face posibila operatia in cazul pacientilor care nu pot fi anesteziati, prin producerea analgeziei (pierderea sensibilitatii la durere).
DETALII SUPLIMENTARE:
1. Interviu cu psihoterapeutul Daniel David: http://ziarulfaclia.ro/prof-univ-dr-daniel-david-este-o-mare-diferenta-intre-hipnoza-stiintifica-si-hipnoza-folosita-de-tot-felul-de-vraci/
2. National Institute of Health (NIH) USA: https://search.nih.gov/search?utf8=%E2%9C%93&affiliate=nih&query=%22hypnotherapy%22
: Terapie de scurta durata (5-12 sedinte), centrata pe obiectiv si pe viitor, cu elemente de terapie cognitiv-comportamentala.
Se lucreaza numai in transa hipnotica sau relaxare profunda (stare hipnoida, in cazul antrenamentului autogen Schultz).
Se invata autohipnoza, ca tehnica autopsihoterapeutica pentru echilibrarea starilor psihice, eliberarea de emotiile negative determinate de stres si accesul la potentialul interior (la resursele personale).
Se invata tehnica de relaxare Schultz, pentru a o practica individual, oricand avem nevoie sa ne simtim mai bine.
: Constanta
: Str. Aleea Nalbei nr. 3, bl. L 118 B, sc. B, et. 4, ap. 39
: "Creaza-ti o viata care se simte bine pe dinauntru, nu una care doar arata bine pe dinafara.", acesta este mottoul activitatii pe care o desfasor ca psiholog si psihoterapeut. Pentru fiecare, psihoterapia este o sansa de a-si imbunatati viata, atat cea interioara, cat si cea exterioara.
: In cadrul cabinetului se desfasoara activitati de psihoterapie individuala, terapie de cuplu, terapia limbajului si dezvoltare personala. Periodic, sunt organizate grupuri si ateliere de dezvoltare personala.