Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.

Sfatul terapeutului

Vezi toate intrebarile | Vezi categorii intrebari

Adreseaza o intrebare pe grup sau sub anonimat

Caut raspuns pentru un prieten foarte apropiat care a devenit dependent de alcool. A fost internat la o clinica pentru dezintoxicare, insa a recidivat…

Cadouri Deco 8:37pm Feb 13
Buna seara,Caut raspuns pentru un prieten foarte apropiat care a devenit dependent de alcool. A fost internat la o clinica pentru dezintoxicare, insa a recidivat. Ascunde votca in sticlute de apa plata etc. Momentan pentru a putea adormi i s-a prescris Rivotril, o doza destul de mare. Inainte pentru a putea adormi, trebuia sa bea ceva mai intai. Altfel, spunea ca are o stare de agitatie si nu putea sa adoarma. S-ar parea (nu stiu sigur) ca are mai degraba o dependenta psihica de alcool, decat una fizica. Familia si iubita lui sunt intr-un stress continuu. Ce tratament recomandati? Nu se pune problema de bani. Care ar fi cea mai buna metoda pentru a scapa de aceasta adictie? Multumesc mult!

Briciu Marcel 9:08pm Feb 13
Chiar daca sunt convins ca unele persoane4 nu sunt in asentimentul meu, vreau sa mentionez ca speta prezentata de dvs, este rezolvabila, mai usor decat pare. Este adevarat ca exista atat o dependenta la nivel fizic cat si la nivel psihologic. Intrucat vorbim despre dependenta, voi exprima opinia mea doar cu privire la dependenta psihologica. Aceasta dependenta pentru a fii solutionata, abordarea cred ca este putin eronata. In primul rand e4ste necesar sa abordam cazul ca fiind O SITUATIE, nu O PROBLEMA. In al doilea rand, situatia trebuie depasita. Dependenta de alcool, de tutun, de orice alta substanta NU SE ELIMINA, se inlocuieste !!! Cu ce se inlocuieste? Aici intervine specialistul in partea fizica. Dupa ce se executa un set complet de analize, se determina carentele din organism, cu ajutorul biochimiei se suplinesc acestea. Sper ca sfatul sa va ajute. Imi cer scuze pentru eventuale erori ortografice, datorate oboselii.

Cozma Ioan 12:01pm Feb 14
Dependenta de alcool este o problema foarte grava si extrem de complexa pe care numai cei care au trecut prin aceasta drama sau au avut/au persoane dragi, apropiate lor care s au confruntat sau se confrunta cu aceasta problema o pot intelege cu adevarat in toata dimensiunea ei. Ea nu are nimic de a face cu carentele de vitamine, minerale etc din organism explicatia ei fiind de cu totul si cu totul de alta natura. Daca ar fi fost asa de simplu, chimistii ar fi rezolvat de mult problema alcoolismului si nu ar mai fi ajuns acum o problema atat de mare cu care se confrunta umanitatea la nivel global. De f. multe ori este dificil chiar si atunci cand alcoolicul decide sa apeleze la ajutor specializat. Adeseori se intampla ca dupa scurte perioade de abstinenta acesta sa recada, cu toate ca au avut loc cure de dezintoxicare si dependenta fizica a incetat. Alcoolismul este de cele mai multe ori un simptom care mascheaza adevaratele probleme/nevoi ale alcoolicului. Desi pare ciudat, recurgerea la alcool este sigura solutie (inconstienta) pe care el o gaseste pt a-si rezolva/ameliora situatia. Din acest motiv, psihologii prefera sa se concentreze asupra cauzelor care determina alcoolismul si nu asupra alcoolismului in sine pe care ei il percep doar ca pe o consecinta, un efect al altor cauze ce nu se observa la prima vedere. Problemele principale cu alcoolicii sunt date de motivatia lor redusa pt schimbare, capacitatea diminuata de a recunoaste in mod real ca au o problema si de a renunta sa-si mai gaseasca scuze ce-i diminueaza gravitatea, de a urma un tratament specializat pe o perioada mai lunga de timp si mai ales de a fi dispusi sa faca ,,sapaturi”, sa-si descopere si rezolve prin alte metode necazurile, problemele de relationare pe care le intampina in viata obisnuita de zi cu zi.
Revenind la situatia prezentata de catre dvs… daca persoana respectiva nu doreste ea insasi, in mod real sa-si rezolve problema este din pacate inutil orice efort ati face dvs si cei apropiati si nu poate decat sa produca o suferinta si mai mare celor din jur, familie sale. Acest lucru trebuie inteles si acceptat de la bun inceput oricat de dureros este. Tot ceea ce puteti face este sa-l responsabilizati sa-l aduceti in situatia in care sa aiba de ales si sa sperati ca alegerea sa va fi buna si isi va gasi o motivatie suficient de puternica in ea pt ca sa nu renunte. Daca isi iubeste intr-adevar familia, iubita va renunta la alcool dar cu conditia ca sa fie pus sa aleaga. Sprijinul/ incurajarile dvs trebuie sa vina doar dupa ce el a ales, in nici un caz mai inainte, lucru care mai mult i ar agrava starea. In unele tari exista programe de interventie extrem de specializate, in care se formeaza adevarate echipe ,,soc” de interventie formate din psihologi, medici, membrii familiei, apropiatii alcoolicului si chiar politisti .. cu scopul clar de a pune alcoolicul sau depndentul de stupefiante in situatia limita de a se responsabiliza si de a alege fie in a-si primi consecintele faptelor sale si de a pierde tot (ex. divort, refuzul parintilor, al celor dragi, al prietenilor de a-l mai finanta, a-l mai gazdui, dreptul de a se mai ocupa/vizita de proprii sai copii, de a fi chiar condamnat pt. anumite fapte in cazul in care le-a comis) fie de a intelege ca a gresit si ca trebuie sa faca niste schimbari majore in viata sa, urmand un ajutor specializat. In Romania este mai greu sa convingi familia sa vina la terapie impreuna cu alcoolicul pt ca toti considera ca este numai problema lui si ei nu au nici o responsabilitate, ca numai el este ,,defect” si trebuie ,,reparat” dar lucrurile se schimba usor usor si la noi. Au inceput sa apara si la noi grupuri de suport pt alcoolici care sunt extrem de eficiente si fara de care foarte putini reusesc sa se schimbe. Cred ca un pas f bun ar fi pt el inscrierea intr un asemenea grup de sustinere, unde sa aiba ocazia sa cunoasca persoane cu probleme similare celor ale sale si sa poate vb deschis, fara teama de a fi condamnat. Stiu ca sunt persoane care coordoneaza astfel de grupuri si sper sa va ajute in situatia in care prietenul dvs va fi deschis catre o astfel de solutie. Va doresc numai bine.

Cadouri Deco 12:24pm Feb 14
Este un tanar de 38 de ani. Mi-a marturisit ca se plictisete destul de repede in ultimul timp. E depresiv, cred. De fapt, nu cred, mai mult ca sigur e depresiv. Banii nu-i lipsesc, dar nu gaseste energia de calatori sau a face ceva… A fost de curand intr-o insula exotica cu iubita lui si nici macar nu a vrut sa intre o data in apa superba a marii. A preferat sa stea la o bere rece, sub o terasa, departe de razele soarelui… Tatal lui a avut la randul sau probleme cu alcoolul….

Cozma Ioan 12:36pm Feb 14
Este complicat sa discutam la modul obiectiv despre un caz pe care nu-l cunoastem decat prin prisma dvs. Sunt posibile foarte multe interpretari si confuzii fara voie atat din partea dvs cat si din partea noastra. Cel mai bine este, daca reusiti sa-l convingeti sa ia el insusi parte la discutii fie si la adapostul anonimatului, sa puna propriile sale intrebari si sa ceara lamuririle pe care le doreste. Daca nu are aceasta motivatie, nu putem face nimic ci doar discuta la modul general despre problema alcoolismului. Altfel ajungem in situatia in care noua ne va pasa mai mult decat persoanei cu problema in sine. Nimeni nu poate fi ajutat cu forta…

Cadouri Deco 12:52pm Feb 14
Nu pot contesta afirmatiile dvs. Tocmai am aflat ca a fost la un psihoterapeut barbat, cam de aceeasi varsta cu el. Dupa sedinta a spus ca nu se mai intoarce la acesta, pentru ca vorbea intruna (el pacientul), iar psihoterapetul i-a retezat avantul de cateva ori, rugandu-l chiar “sa taca” si sa asculte si ce are dansul de spus. In ceea ce priveste discutia online, nu are conturi pe internet, neagreand retelele de socializare online… Oricum multumesc pentru sfaturile primite pana acum. O zi buna in continuare!

Cozma Ioan 1:07pm Feb 14
Cred ca si eu in locul lui m-as fi simtit la fel. Adica…platesc pe cineva ca sa ma asculte, sa ma inteleaga, am incredere in el si ma deschid, cu toate ca nu-i usor lucru…. iar el imi spune sa…tac. Reactia prietenul dvs este pefect indreptatita, dupa parerea mea. De multe ori prima reactie in fata psihologului este sa te deschizi si sa vb f mult, sa te descarci sufleteste. Nu vrei o solutie imediata, ci doar sa te ususrezi de o povara, de o greutate ce o porti cu tine de mult timp. Sunt anumite etape prin care trece clientul si trebuie rabdare si uneori f. multa delicatete. Spunetii prietenului dvs sa nu se dea batut si sa caute alt terapeut. Si eu cand am problema cu masina daca nu-mi place ce face mecanicul, merg la alt atelier auto si caut unul mai priceput, nu renunt la a rezolva problema. :) O zi placuta si dvs!

Violeta Ioan 1:33pm Feb 14
http://www.alcocentru.ro/

Violeta Ioan 1:33pm Feb 14
http://www.alcohelp.ro/ro/

Psihoterapeut Laura Ciocoiu 1:37pm Feb 14
alcoolismul, adictiile sunt de fapt, probleme emotionale. prin aceasta, persoana isi pune in functiune abilitatile de adaptare la ceea ce traieste, simte, si este ” prea mult” – e ca o incercare disperata de a face fata unei situatii interioare sau exterioare de neconceput…de cele mai multe ori acestea reflecta o disfunctionalitate la nivelul familiei ( comunicare , dinamica ). inteleg ca persoana in cauza, a fost deschisa si a solicitat ajutor de specialitate, dar, din pacate, din ceea ce spuneti, se pare ca experienta n-a fost tocmai una potrivita… sau, cine stie? nimic nu e intamplator! poate, tocmai aceasta interactiune va avea rolul ei in evolutia ulterioara a starii prietenului dvs. primul pas spre rezolvarea unei situatii este constientizarea ei, al doilea fiind solicitarea unui ajutor specializat. relatia cu psihoterapeutul este personala si subiectiva si consider ca este esentiala in terapie, la fel ca si personalitatea terapeutului ( mai putin conteaza scoala in care este format). pana la gasirea terapeutului cu care persoana sa simta ca poate relationa, si care sa-i ofere acceptarea pozitiva neconditionata de care are nevoie, cred ca e important ca familia si prietenii sa-l sustina si sa fie alaturi de el, in incercarea sa de a face fata acestei perioade din viata lui.

Toma Denissa 3:59pm Feb 15
Chiar daca persoana dependenta de alcool alege sa caute ajutor, prezenta familiei/ a persoanelor apropiate din viata lui in procesul de psihoterapie este necesara. Persoanele din jurul dependentului dezvolta co-dependenta, comportamente “bine intentionate” dar care in fapt intretin adictia

Calatoria Sufletului 1:06pm Feb 17
Problema dependentei de alcool este mult prea profunda ca sa poata sa fie inteleasa si vindecata pe cale “psihologica” sau dezintoxicare. Chestia cu dezintoxicarea este doar o “frectie la piciorul de lemn”. Pe cale psihologica solutia este complicata si de lunga durata – ea poate avea rezultate doar in cadrul unei organizatii gen “Alcoolicii anonimi”. Aceasta organizatie are rezultate foarte bune. Dar fara prea multa “filozofie” iata un remediu aflat de la un saman:FORMULA 1: Să se ardă coji de portocală până când se fac scrum, să se sfărâme acestea până devin o pulbere fină, care se amestecă cu apă cu zahăr, și se dă celui care are viciul alcoolului şi vrea să scape de el.
Acelaşi remediu se poate lua chiar în berea ce se bea.

Calatoria Sufletului 1:10pm Feb 17
Am dat o prima formula, “primitiva”, dar foarte eficienta pentru foarte multi din cei care au incercat-o. Daca asta nu functioneaza, ceea ce este putin probabil, dar nu exclus, o sa dau si alte formule, la fel de primitive dar mai “dure”. Astept reactia dupa aplicarea primei formule.

Alina Tataru 6:47pm Feb 17
Si de ce nu se duce la alt psiholog din moment ce unul s-a purtat neprofesional cu el? Recomand http://www.terapiam.ro/contact d-na Mirela Zivari este o foarte buna profesionista.

Ternei Attila 11:29pm Feb 20
Nu se pot publica pe aici linkuri, dar hipnoza e una din cele mai eficiente metode…. PM

Terapeuti RO 2:06pm Feb 22
Stimate domn Ternei Attila, Noi nu interzicem comentariile la post-uri, ci reclamele vadite la servicii/produse. Pana acum ati trimis numai posturi cu reclama la cursurile dumneavoastra de hipnoza. Scopul acestui grup este altul. O zi frumoasa in continuare!

Alina Tataru 5:01pm Feb 24
Domnule Ternei Attila, eu am postat un link in ajutorul persoanei care a solicitat ajutorul. Dupa cum bine se poate oberva eu spre deosebire de dumneavoastra nu postez link-uri cu propria mea firma si nu imi fac eu propria reclama. Pe mine nu ma cheama Clinica Terapia M si nici D-na Mirela Zivari, prin urmare nu am nici in beneficiu. Stiu ca este o buna profesionista si poate ajuta persoana in cauza pe aceasta directie. Daca mi-as fi facut reclama asa cum faceti dumneavoastra as fi postat link la site-ul meu. Nu cred ca ati vazut pe nici un grup postat site-ul meu sau blogul si nu fac reclama agresiva asa cum fac alti colegi din breasla. Nu toate problematicile se rezolva cu hipnoza, sau cel putin eu asa consider ca un psihoterapeut bun trebuie sa stie toate ariile si sa acopere cat mai multe tehnici pentru a putea gandi pe simptomatilogia clientului. Dar, din nou asa gandesc eu ca e mai bine pentru clientii mei, fiecare gandeste cum doreste. Cel mai important lucru este eficienta noastra in cabinet, clientul nostru e mai presus de orgoliile noastre. De aceea am si pus un alt psihoterapeut bun si nu pe mine.

Psihoterapeut Laura Ciocoiu 5:09pm Feb 24
:)

Ternei Attila 5:16pm Feb 24
Felicitari. Am postat doar pt ca hipnoza ofera rezultate muuult mai rapide. E normal fiecare sa isi caute solutie pt problemele proprii, unde simte. Dar ideea e ca pe site se explica mult mai bine decat s-ar putea face in cateva randuri aici sau prin mesaje private, cu ce se mananca hipnoza. Asta in ideea ca inca in 2013, mai primesc intrebari daca hipnoza nu afecteaza celulele din creier ….Si Alina, am impresia ca mai ai resentimente, de la o alta discutie. Lasa sa treaca.

Alina Tataru 5:32pm Feb 24
Mai rapid nu inseamna si mai eficient sau de lunga durata. Nu degeaba in psihanaliza se sta pentru o problema de depresie cam 1 an, dar bineinteles se rezolva si alte problema in timpul acesta. Imi pare rau nu imi umplu mintea si sufletul cu resentimente, regrete etc. Dar daca dumneavoastra ati mentionat se pare ca inca va mai amintiti acea discutie, iar eu nu. Este propria d-voastra proiectie. Mai ales un psihoterapeut pe hipnoza trebuie sa stie sa recunoasca acest fenomen.

Alina Tataru 5:34pm Feb 24
Si sper ca am incheiat acest aspect, deoarece nu vreau sa plictisim sau sa ma fac de ras ca unii.

Claudia Midi 5:54pm Feb 24
Ar trebui inercat cu acupuctura si reflexoterapie,iar familia ,prieteni sa-i fie alaturi in ai vorbi nu trebuie respins ,incercati sa-i vorbiti.

Alina Tataru 10:02pm Feb 24
Oare cand unii dintre noi o sa se opreasca sa se maturizeze si sa inceteze cu injurii si stupiditati de genul? Se pare ca si printre colegii de breasla sunt misogini care vor ei neaparat sa aiba ultimul cuvintel spus. Nu merg pe ideea ca cel mai intelept cedeaza. Las clientii sa dicida si sa vada ce trebuie vazut. Nu inteleg frustrarea unora si nici nu-mi bat capul.

Mihaela Margerusanu 8:34am Mar 5
Cadouri Deco, pentru prietenul dumneavoastra recomand:AŞEZĂMÂNTUL NAZARET
CENTRU DE RECUPERARE PENTRU BĂRBAŢI
DEPENDENŢI DE ALCOOL ŞI ALTE DROGURI
Strada Principală nr. 405
557270 Comuna Şura Mică, Judeţul Sibiu
Telefon 0269 577 316

http://www.asezamantulnazaret


Cadouri Deco 5:50pm Apr 12
Zilele trecute a fost la o doamna psihoterapeut, care l-a intrebat la un moment dat cati bani castiga pe luna. D-na psihoterapeut presupun ca stia ca nu are probleme cu banii. De asemenea, dumneaei obisnuieste sa perceapa pentru terapie 25% din venitul lunar al pacientului. Bineinteles ca acest lucru l-a deranjat pe prietenul meu. Ce cunoasteti despre aceasta metoda? Pentru ca n-am mai auzit pana acum. Adica, stiu ca trebuie sa se perceapa o suma chiar si modica pentru terapie, dar aceasta modalitate imi era total necunoscuta pana la momentul actual. Va multumesc!

Violeta Ioan 5:53pm Apr 12
nu exista suma modica pentru terapie:) tarifele sunt stabilite de colegiul psihologilor si usor ajustate de fiecare terapeut in functie de politica clinicii/cabinetului. o formare in psihoterapie dureaza cel putin 5 ani si costa multe mii de euro.terapia nu e asistenta sociala, no offence


Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19313 raspunsuri primite pentru 4121 intrebari | Vezi toate intrebarile
consiliere psihologica gratuita